1982-1985

Qua studie was ik overgestapt van Frans naar Nederlands, zodat ik opnieuw twee jaar van een studiebeurs kon genieten. Dat was toen nog ruim 1.000 gulden in de maand en daar kon je een behoorlijke deur mee intrappen in het uitgaansleven. Naast mijn 'studie' werkte ik als gids op de rondvaart en tussendoor ook een paar seizoenen op de bus via het incentive-bureau Delta Travel. Rijke buitenlandse toeristen rondleiden door Nederland en België. Best leuk werk voor een babbelaar als ik, met goede verdiensten. Vooral veel fooien, die natuurlijk niet belast werden.

Als ik toen een beetje had gespaard, was ik nu waarschijnlijk onafhankelijk rijk geweest. Maar dan had ik wel veel minder lol gehad.

Achteraf gezien is het vreemd dat de Amerikaanse dame waaraan ik in deze periode bleef hangen, niet in een van mijn groepen zat. Het was gewoon een kennisje van vrienden. Zij trok een tijdje bij me in op de Admiraal de Ruyterweg en toen ze terug naar de States ging, heb ik een zomer lang hard op de rondvaart en in de bollen moeten werken om haar achterna te kunnen reizen. Maar helaas, eenmaal bij haar in San Diego aangekomen, bleek ze nét een paar weken een ander te hebben. John, heette hij, en hij groef geulen voor het kabelbedrijf. Een eerzaam beroep, daar niet van, maar ik was gek genoeg toch gekwetst.

Natuurlijk wilde ik niet zo maar afdruipen. Ik besloot te blijven, een baan te zoeken. Met de hulp van een ooit op de toeristenbus ontmoete rasechte Amerikaan vervalste ik een geboortebewijs. Zo kon ik een Amerikaans rijbewijs halen, wat in de States zo'n beetje gelijk staat aan een nationaal identiteitsbewijs, en officieel solliciteren op een
legale baan.